luni, 18 ianuarie 2010

Revolutia ADN –ului si Razboiul Mafiilor -1. Drama Scoalei


In urma unei OUG –ordonanta de urgenta a guvernului, Ministerul Educatiei, …titlul e gongoric, a decis „recalibrarea sistemului” si reducerea cu 15 mii a posturilor din sistem. Recunosc ca pana deunazi nu am aplecat nici urechea si nici atentia, catre problemele cu care se confrunta educatia din Romania. Pana deunazi, cand la o emisiune B1 TV am auzit urmatoarele:
„in timp ce intr-un domeniu avem somaj, intr-un alt domeniu o lupta din rasputeri pentru a trece peste criza, nu pot eu -sistemul de educatie, sa fac, sa ies din aceasta regula si sa spun, eu nu fac parte din Romania anului 2010!”
Declaratia dnei Oana BADEA m-a izbit puternic si mintea mi-a fost fulgerata –instantaneu de un flash: un barbat invalid de piciorul drept, care semana izbitor cu primul meu profesor de istorie, domnul Marza! Dumnezeu sa il odihneasca. Cateva ceasuri m-am tot framantat sa inteleg semnificatia acestui „remember”, dar nu gaseam inspiratia de a decripta mesajul! Am derulat banda casetei pe care am inregistrat interventia ministrului secretar de stat si, … am inteles: Toti o apa si-un pamant!

Domnul Mârza a intrat –scartaind ingrozitor, in viata mea in anul 1964 -la Viseu de Sus, fiind primul meu profesor de istorie. Un barbat inalt, cu ochi de copil bland, o voce usor ragusita dar, foarte puternica, si, …un picior -dreptul, dintr-un lemn foarte uscat, care scartia pe o tonalitate alta decat pantoful, si el cu scartz! Domnul Marza povestea -vorbind in fraze scurte, uneori foarte inflacarat si, ori de cate ori vorbea despre al doilea razboi mondial, la coltul ochilor sai de copil bland infloreau lacrimi. Eram intrigat si nu intelegeam nimic… pana cand, intr-o zi, domnul Marza ne-a povestit ca el insusi a fost in acel razboi unde si-a pierdut piciorul. De la el am aflat, ca Partidul Muncitoresc Roman –PMR, s-a ingrijit ca multi din combatantii care au luptat -alaturi de URSS, in divizia Tudor Vladimirescu dupa ce s-au intors in tara sa primeasca posturi la catedrele de istorie din sistemul de invatamant din Romania acelor ani.

Vocea ministrului secretar de stat acopera si bunul simt al lui Liviu POP secretarul general al FSLI, dar si argumentele sindicalistilor referitoare la specificul unei „presatri de servicii” cum este definita profesiunea de dascal in nomenclatorul profesiunilor din Romania, anume calitatea actului de educatie! Flashul cu omul care semana izbitor cu profesorul Marza m-a facut sa inteleg faptul ca logica bolsevica a supravietuit si este vie in mintile noii nomenklaturi, indiferent de initialele „monogramei politice” a cabinetului din care provine. Injectata cu acelasi hormon produs de laboratoarele PMR, mintea functionarului din fruntea ministerului educatiei umbla la „cutia pandorei” cand –prin aceeasi voce, anunta: … ”sistemul nu va mai finanta postul ci, va finanta elevul”! Dar, care este semnificatia reala a acestei decizii?

Iata, interpretarea obiectiva si logica pe care inteleg sa o si probez, caci am solicitat Inspectoratului Scolar Maramures date exacte in ce priveste scena, decorurile, actorii, acestei piese pe care pot sa o numesc astfel: „Drama Scoalei Romanesti”! Asadar, …
1. Daca prestarea de serviciu –de pilda a unui profesor de chimie, nu mai este finantata de catre finantator, iar acesta decide sa plaseze un capital in beneficiul celor aflati pe piata, recte elevul si parintii acestuia, inseamna ca statul, prin ministerul educatiei finanteaza o …MARFA!
2. Aceasta inseamna, ca acele tabele de la inspectoratele de invatamant judetene si ale sectoarelor capitalei cu privire la indemnizatiile cadrelor aflate pe post reprezinta manopera aferenta pretului de productie, iar ministerul incalca legea concurentei caci, stipendiaza produse care au „afisate” doar preturile de cost si preturile de productie, dar fara un pret de piata!
3. Prin nota acordata la finele anului scolar –de catre prestatorul de servicii, recte profesorul de chimie in cazul de fata, marfa va beneficia de pretul de piata!
4. Logica pe care o confera gradele de specializare si vechimea prestatorului de servicii, de-altfel insuficienta spre a aprecia calitatea produsului aflat pe piata, raportul calitate-pret, trebuie facuta public de catre ministerul de resort, caci este posibil ca …
5. Guvernul sa finanteze/cumpere la pret de calitate superioara produse de calitate inferioara, chiar …rebuturi!
6. In acest caz, elevii repetenti vor fi obligati sa returneze sumele de bani pe care ministerul le-a operat, iar profesorii vor avea libertatea de a raspunde –promt si obiectiv, cerintelor conferite de ceea ce se intelege prin calitatea actului de educatie, iar santajul desfiintarii unor catedre din lipsa de elevi -la care se deda "sistemul", va deveni ... "caduc"!

Recentele greve ale magistratilor –prin care acestia solicita marirea salariilor, recunoasterea lor ca putere in stat, sunt scanteia care in cele din urma aprind un combustibil fara de care nici o societate nu exista: etica si mentalitatea! Cred cu putere ca, etica si mentalitatea individuala si colectiva sunt slefuite … in familie de catre parinti, in afara acesteia –prin educatia obtinuta in scoala, de catre dascal prin talentul pedagogic, deontologia si dragostea fata de elev si ... profesie !


Astept –pana la publicarea episodului 2, care va face scriere despre razboiul mafiilor din sistem, raspunsul la intrebarea: Domnilor profesori care este procentul real al elevilor care stiu carte azi in Romania, nu cumva este umflat numarul acestora?

Niciun comentariu: